De eerste dagen Borneo
Door: Suzanne, Elroy
Blijf op de hoogte en volg Suzanne
30 April 2010 | Maleisië, Kuala Lumpur
26 april zijn we vertrokken naar Borneo. Een lekkere lange heenreis maar dan heb je ook wat. We zijn rond 12 uur smiddags vertrokken en kwamen rond 12 uur s'avonds in kuala lumpur aan (lokale tijd 06.00 s'ochtends) Daarna vlogen we verder naar Kuching waar we rond 10 uur aankwamen. We dachten lekker te kunnen relaxen de eerste dag maar ons schema is door elkaar gegooid dus gingen we na onze grote bagage te hebben gedumpt gingen met onze rugzakjes naar het Bako National Park. We kwamen aan met de bus ongeveer 3 kwartier rijden van Kuching. Bij de boten stond een mooi bord met Pas Op Krokodillen, hebben we niet gezien maar altijd leuk. Nadat we wat gegeten hadden zijn we met de boot naar het Bako National Park gegaan. Een mooi eiland met heel wat wildlife. Diezelfde dag dus dinsdag zagen we ook al onze eerste Neusaap. De makaken en baardzwijnen zagen we gelijk al voor ons huis staan. Smiddags hadden we nog een meeting met onze reisleider, die ons vertelde over de regels van de reis. Rond half 7 gingen een maaltijd nuttigen, heerlijke rijst met veel rijst en vooral veel vis. En zoals iedereen wel weet houden elroy en Suzanne heel veel van vis. Was lekker dus. Rond een uurtje of 8 zijn we een nachtwandeling gaan maken. In borneo is het rond 6 uur donker dus om 8 uur was het dus lekker donker. Daarbij hebben we verscheidene insecten en reptielen gezien. Wel 1 vogel. Foto's zien jullie thuis wel. Rond een uurtje of 10 onze nest in. Waar we eerder die dag al onze klamboe hadden opgehangen. De plafonds zijn behoorlijk hoog dus het was nogal een gedoe om dat op te hangen.
Woensdag
Woensdagochtend waren we rond 8 uur ons bed uit. Hebben we ontbeten en ons lunchpakketje klaargemaakt. In Borneo is het normaal om drie keer per dag rijst te eten, maar gelukkig hadden ze ook wat muffins, pannekoeken en fruit. Rond 10 uur zijn we een mooie wandeling gaan maken de Limbang. De route duurde ongeveer 3,5 uur en ongeveer 5.4 km. Alleen volgens ons klopte de aantal km niet helemaal omdat de tocht verder begon dan gedacht. We hebben er ongeveer 5 uur over gedaan en het was ongeveer 6 km. Het eerste stuk ging met steile trappen en wortels omhoog (foto's volgen nog) en vooral ook veel stenen. Het was heel mooi maar wildlife hebben we niet echt gezien. Wel een bekerplantje (vleesetende plant) en behoorlijk wat vlinders (alle soorten en maten). Aan het einde van de rit stonden mooi houten huisjes voor het Mangrovenbos. Daar hebben we even gerelaxed voor 1,5 uur. Heerlijk. Toen we terug kwamen moesten we ons uit laten schrijven, als je dat niet deed dan dachten ze dat je nog in het bos zou zitten. Op dinsdag hadden we al wat boodschappen gedaan in de supermarkt in kuching daar hadden we wat biertjes en drankjes gehaald. Wij dachten die zetten we in de koelkast en dan kunnen we dat s'avonds opdrinken. Natuurlijk deed onze koelkast het niet dus konden we het bij de andere van de groep neer planten. Alleen was hun koelkast al beroofd door makaken. De blikjes waren opengemaakt in het midden en de makaken hebben het leeggedronken en ze waren daarna zo dronken als maar kan, jammer dat we het zelf niet gezien hebben maar dat vertelde 1 van de mensen van de groepsreis. Smiddags rond een uurtje of 5 gingen we nog even kijken op het strand of we nog neusapen zagen. En jawel hoor een stuk of 6 neusapen zaten lekker in de boom te eten. Een beetje heen en weer aan het springen en de makaken irriteren. Daar zijn vele foto's gemaakt. S'avonds lekker een biertje gehad en Suus een lekkere malibu en toen weer rond half 11 naar bed gegaan.
Donderdag
Donderdag ochtend zijn we rond 11 uur vertrokken weer naar het vasteland. Elroy zat in de ene boot, Suus in de andere. Bij Elroy waren er geen problemen met de boot. Bij Suus natuurlijk wel. We moesten overstappen op een andere boot omdat de boot waar we in zaten het niet meer deed dus waren we lekker aan het dobberen op de zee. Na ongeveer 10 minuten kwam er een andere boot aan, dus zo'n ramp was het niet. Toen zijn we naar de opstapplaats van de boot gegaan, en toen met de bus weer terug naar Kuching waar we onze andere spullen in het hotel hadden liggen. Vanuit het hotel zijn we met een aantal mensen van de groep, Theo, Marielle, Guy (Belgische Reisleider), Elroy en Suus naar de stad gegaan. We hebben verscheidene winkels gezien en we zijn in een mooie moskee geweest tenminste Suzanne, Marielle en Guy. De vrouwen moesten een mooi pakje aan. We zijn ook nog boven geweest om te bidden en Guy kent Arabisch dus we hebben het ook opgezegd geen idee wat het betekende maar dat legde hij ons later uit. Rond een uurtje of 4 zijn we de rivier over gegaan met een mooi overdekt bootje. De prijs was voor Elroy 30 cent maar voor Suus was het 50 cent kreeg geen wisselgeld en de andere 40 zoiets. Gelukkig is 50 cent ongeveer 10 eurocent dus het was geen rip uit ons lijf. Natuurlijk ging het met instappen weer mis. Suzanne stoote keihard haar hoofd. Bij Elroy ging het goed. Binnen 5 seconden waren we het riviertje over en hebben een lekker fruitdrankje (dragon food) gehad in zo'n food toko daar, en een lekker frietje. Toen moesten we snel weer over de rivier want het zag zo donker dat we dachten dat er een flinke tropische regenbui aan zou komen. Gelukkig viel het mee.
Rond 7 uur zijn we gaan eten in een food corner boven een parkeergarage. Daar heb je verschillende eettentjes met heeeeel veeeel Zeevis ongeveer 10 tentjes en 1 tentje met kip en friet, dus daar gingen elroy, suus en leonie voor. Een lekker drankje erbij en de rest ging wel voor de overheeeeeerlijke vis. Na het eten nog even een drankje gedronken. Het was drie biertjes voor minder geld dus dachten we, 1 iemand besteld drie drankjes. We kregen er dus ook maar 1 glas bij. Suzanne is aan de alcoholvrije cocktail gegaan want met alcohol hadden ze niet. Beetje jammer. Bij alle eettenten, cafe's, hebben ze alleen maar bier geen andere alcoholische dranken, echt rot. DAarna naar het hotel en lekker slapen.
Vrijdag (koninginnendag in Nederland) wat wij dus moeten missen)
Vandaag zijn het naar het SARAWAK museum geweest in Kuching. Veel niet mooi opgezette dieren en schelpen en een stuk over de iban waar we morgen heen gaan. Suus ziet de slaapplek al helemaal zitten. DAarna zijn we nog naar een soort van aquariumhuis geweest met heel veel visjes, die Elroy allemaal in z'n aquarium heeft gehad of heeft. Alleen de krokodillen werden wat groot. Daarna lekker door de tuin heen gewandeld en nog wat kinderen op de foto gezet met schooluniformen aan. Toen boodschappen gedaan, lunch gehaald, en nu zijn we al weer bijna een uur aan het internetten. Is een rip uit ons lijf.
Onze reis gaat natuurlijk nog verder, word een pittige reis. Dit waren de meest rustige dagen, straks word het bikkelen. Kunnen we hebben:S
Over een aantal dagen hopen we weer internet te hebben en dan laten we wel weer weten hoe en wat.
Groetjes Suzanne en Elroy
30 April 2010 - 08:18
Wendy:
Super super super! Wat een leuk verslag! En jullie hebben het volgens mij ontzettend naar jullie zin. En wat vet dat jullie al die dieren al gezien hebben! En super grappig dat die apen jullie bier hebben opgedronken haha. :D Heeel heeel veel plezier nog! Ik ben wel super benieuwd naar de foto's.
xxxxx -
30 April 2010 - 08:38
Anita:
Hallo daar.Echt heel leuk het verslag van jullie reis.Ik zit al te wachten op het volgende verslag ha ha.Zo te lezen hebben jullie het naar jullie zin dat is heel belangrijk.Heel veel plezier verder. Hou wel die apen in de gaten!Gr van Theo en Anita -
30 April 2010 - 10:39
Lizelore:
Hey!
Klinkt leuk! Jullie zien echt heel veel... en tof dat jullie al zoveel dieren hebben gezien!
Hier regent het... dus lekker rustig!
Liefs,
Lizelore
p.s. dragonfruit is lekker he? was mijn favoriet daar.. -
30 April 2010 - 11:19
Bertram:
heey echt leuk die dag report allemaal ene ik ben ook zeker benieuwd naar de foto's geniet lekker van de mooie dingen daar en het weer, ik ben in vol wachting op het vervolg van jullie dag report. gr en xx bertram -
30 April 2010 - 13:16
Peter:
Hey Suus, en elroy.
Klinkt super daar.
Beter dan het weer hier vermoed ik (vandaag/vrijdag is het 1 grote tropische bui)
01 Mei 2010 - 08:37
Naomi:
hey daar! zo te lezen hebben jullie al heel wat mee gemaakt in die paar dagen. nog romantisch samen de zon onder zien gaan ;P
q-day hebben jullie vooral niets aan gemist hoor, was in Amsterdam tot halverwege de middag bagger weer. alleen maar regen...
maar volgend jaar niets geen vakantie, gewoon aanmaken en weer samen op de Ah liggen bakken:)
veel pleizer nog, dikke kus Nam -
01 Mei 2010 - 10:47
Laurens:
Zo te lezen is het leuk daar:)
maar jullie zijn gefopt..:P
de buren hebben gewoon zelf het bier gedronken hoor.. waren helemaal geen apen..
Veel plezier nog!
01 Mei 2010 - 14:51
Sandra:
Wat ontzettend leuk om te lezen allemaal!! :) Jullie hebben al veel beleefd, de eerste paar dagen..op naar de rest van het avontuur! Haha en geweldig,die boot acties;)
Geniet ervan & ontzettend veel plezier!!!!! Ben benieuwd naar de rest van jullie verhalen!
Xx -
01 Mei 2010 - 19:41
Jesper:
Hee!
Klinkt jaloersmakend goed!
Heel veel plezier daar nog!
Jesper -
04 Mei 2010 - 14:55
Jolanda:
Klinkt allemaal supermooi Suus en Elroy, ik ben wel erg benieuwd naar de foto's :-). Veel plezier weer met de volgende dagen (wandelen is best leuk toch Suus ;-)) en zie uit naar jullie volgende verslag!!
xx Jolanda -
04 Mei 2010 - 20:58
Ilse:
Whahahaha.....GEWELDIG!! Is alleen maar goed dat de makaken jullie drankjes op hebben gedronken, jullie zijn tenslotte niet op vakantie :p...Maar kom op wel wat fotos erop zetten hoor. Wat een leuk verhaal....Kan niet wachten om alle fotos te zien :D. Nou ik pak nog een biertje uit de werkende koelkast in Berlijn *Gna, Gna, Gna*
Dikke KUS! -
06 Mei 2010 - 11:04
André En Anny:
Wat hebben jullie al veel meegemaakt. Klinkt mooi allemaal, maar het is hard werken volgens mij. En Suzanne ga je de berg nog op? Ben erg benieuwd naar de foto's. Wij zijn gisteren thuisgekomen uit Toscane.Veel mooie dingen gezien. Mollie en Jopie maken het goed. En de vissen leven ook allemaal nog. Suzanne en Elroy geniet van alles en we zijn benieuwd naar de volgende berichten. Heb jullie een leuke reisleider en een leuke groep?
xxx -
07 Mei 2010 - 09:54
Rinske:
Leuk om te lezen! , Jullie maken al heel wat mee , ben benieuwd naar het volgende verhaal , als ik het zo lees maken me de fotos ook wel nieuwsgierig :D
Veel plezier nog , Liefs -
08 Mei 2010 - 17:08
Marjolein:
Hee suus!
Hoe gaat het met je?
Al veel mooie dingen gezien?
Ben erg benieuwd naar de fotos!!
Liefs xx Marjolein