De laatste dagen op Pulau Tiga - Reisverslag uit Ens, Nederland van Suzanne Kroon - WaarBenJij.nu De laatste dagen op Pulau Tiga - Reisverslag uit Ens, Nederland van Suzanne Kroon - WaarBenJij.nu

De laatste dagen op Pulau Tiga

Door: Suzanne

Blijf op de hoogte en volg Suzanne

28 Mei 2010 | Nederland, Ens

Hallo,

Ik weet het we zijn alweer bijna een week terug maar van de laatste dagen heb ik nog geen verslag geschreven dus bij deze.

dag 24

Na een vroeg ontbijt rond 7 uur vertrekken we rond 8 uur naar de boot die ons bracht naar Pulau Tiga. Het was nog ongeveer 2 uur rijden naar de boot. Onderweg hebben Elroy en ik toch nog de grootste vogel van Borneo gezien de Stork, een soort van ooievaar maar dan heel groot, wel vet om te zien. Bij de boot aangekomen konden we nog ff wat winkeltjes in om nog wat mee te nemen voor op het eiland. Zelf heb ik alleen een fles water gekocht maar Elroy nam ook nog wat chipies mee. Toen was het ook tijd om afscheid te nemen van Andy onze lokale gids, die hopelijk wel blij was met z'n fooi. Volgens mij mocht die ons wel, ook al was hij wel een stresskip. Rond kwart over 10 haalde de boot ons op en gingen we richting Pulau Tiga. Het was ongeveer 40 minuten varen. Ik had eigenlijk verwacht dat het weer een boot was die we al eerder hadden gehad met vooral een koude airco dus ik had m'n jasje al meegenomen, kwamen we dus gewoon in een normaal bootje terrecht. Ook wel relax. Het was een mooie rit er naar toe, onderweg de hele tijd kijken van misschien zien we nog dolfijnen, en jah hoor 2 dolfijnen kwamen een paar keer lucht happen, dus de boot gedraaid en daar even naar gekeken totdat we ze niet meer zagen. Toen aangekomen op het eiland eerst een lunch gehad en een glaasje limonade ook lekker met dat warme weer. Toen gingen we met onze bagage, wat heel handig in een wagen werd meegenomen naar ons huisje toe. Het huisje was niet heel groot maar toch zat alles erin en het was lekker fris met de airco aan. Jammer dat we geen koelkast hadden, want ik had m'n fles baileys nog wat ik dus eigenlijk wel koud wou hebben. Wij hadden het nummer 61 dus alles wat we bestelden kwam op dat nummer terecht. Ik had nog gevraagd aan m'n buren Karin en Rens of die een idee hadden hoe ik m'n baileys koud kon zetten en die kwamen toen met iets. Gewoon een oude sok pakken, daarin de baileys doen en daar koud water overheen gieten en dat een tijd blijven doen en dan is die koud. Natuurlijk had ik geen zin om dat te doen dus deed ik dat ook niet. Nadat we geinstalleerd waren, zijn we de zee ingegaan. Dan denk je lekker afkoelen maar nee, de zee was heel erg warm, dus dat was een beetje jammer. Rond 3 uur zijn we richting het modderbad gelopen. Ongeveer een km lopen over leuke wortelpaden naar het natuurlijke modderbad, daar aangekomen schoentjes uit want dat wou je niet aanlaten en hup het modderbad in. Het was echt iets aparts, maar wel relax. Je bleef gewoon drijven. Verderop in het modderbad zag je de bellen omhoog komen. Daar op de modder zaten ook heel veel muggen op. Lekker hoor, maarjah als je daar niet heen zwemt had je er geen last van. Het jammere was wel dat het modderbad helemaal niet werd onderhouden, er zaten allemaal takjes, bladeren en stekels in wat toch wat minder was, maarjah kunnen we hebben. Nadat we helemaal, maar dan ook echt helemaal onder de modder zaten zijn we weer teruggelopen naar de zee. Onderweg probeerde ik te lopen op m'n waterschoenen maar dat werd hem niet ik gleed er gewoon uit. Elroy had het iets beter geregeld, die had z'n sokken nog aan omdat hij niet goed zonder sokken op z'n waterschoenen kon lopen, dus z'n sokken waren bruin van de modder maar hij kon wel gewoon doorlopen. Na een tijdje kwam Rens me inhalen op z'n blote voeten dus ik dacht dat is een goeie dat doe ik dus ook. Stond ik even stil zit er zo'n klote mug op me en me natuurlijk gewoon steken dat was voor mij de prikkel om heel hard door te lopen. In de zee aangekomen ons helemaal afgespoeld, want jah het is echt wel ranzig, het zat overal. Na alles te hebben schoongemaakt weer terug naar het huisje, ff een lekkere koude douche en toen rond 7 uur avondeten. Na het avondeten was het tijd voor karaoke. In eerste instantie dacht ik, ik ga niet zingen, maar na een aantal van m'n groep te hebben gezien dacht ik boeien. Elroy was alleen niet zo ver te krijgen maar ach dat maakt ook niet uit. Daar hebben we tot ongeveer 11 uur ons vermaakt en toen sloten ze. Denk je s'avonds lekker in een koud huis thuis te komen, maar nee hoor snik heet op onze kamer. Volgens mij gaat de stroom er wel heel vaak af. Maar de ventilator aan en dat doet ook wel wat wonderen. We mochten alleen onze kleren niet buiten hangen, want er liepen makaken, en het kan gebeuren dat die wat meenemen. Niet zo handig dus.

Dag 25

Op dag 24 hadden we ons ook nog opgegeven voor Snake Eiland, dat is een klein eilandje vlakbij Pulau Tiga. Daar gingen we na het ontbijt dus rond 9 uur heen. Het was niet verplicht er er waren ook mensen van de groep die op dag 26 daarheen gingen. Dus gingen Elroy, ik, Jeroen, Mandy en Guy naar het eiland. Ik had me wel iets meer van het eiland voor gesteld volgens mij was je binnen een half uur zo ongeveer om het eiland heen, maarjah daarvoor kwamen we niet, we gingen op zoek naar slangen. Die hebben we ook gevonden. Een aantal onder een steen, en ook eentje die de gids aan ons liet zien. Een mooie slang om te zien een soort van zeeslang maar die ook op het land leeft. We konden hem ook nog ff aanraken, de gids had hem goed vast. De slang scheen 3 keer giftiger te zijn dan een cobra, dus best giftig alleen hij bijt bijna nooit mensen dus niet heel erg gevaarlijk voor ons. Nadat we ons op snake eiland hadden vermaakt zijn we verderop naar een strandje gegaan, het zag er heel mooi uit, we waren op zee, dus je zag donker water bij dat eilandje was het water licht blauw heel mooi. Daar heel wat schelpen gevonden, die nu thuis staan, en kleine krabbetjes is ook best leuk. Daar hebben we ongeveer een kwartier rondgelopen en we zijn toen ergens gestopt om te gaan snorkelen. Daar hebben we vele vissen gezien zoals anemoonvissen, de staart van een pijlstaartrog, een grote zeester en nog veel meer, geen idee hoe ze allemaal heten, het was alleen jammer want m'n bril besloeg steeds dus beetje rot, maarjah dat kan de pret natuurlijk niet bederven. Rond kwart over 11 waren we weer terug en hebben nog ff gerelax. Rond half 1 was het etenstijd, dus even weer wat rijst naar binnen gewerkt en natuurlijk een lading fruit heb ik de rest van de dag weinig meer gedaan. Ik had op het strand kunnen gaan liggen, maar jammer genoeg waren er zoveel zandvlooien dan andere mensen van onze groep er helemaal onder zaten, nu weet ik van mezelf als ik een muggenbuld heb dat ik hem openkrap dus met zandvlooien word dat helemaal niks, dus ik zat niet op het strand gewoon lekker m'n boekjes uitlezen, moest ook gebeuren en lekker relaxen. Maar rond kwart voor 4 moest ik naar buiten want de varanen zouden rond 4 uur worden gevoerd. Daar aangekomen hoorden we dat ze rond 5 uur werden gevoerd dus na een paar foto's te hebben gemaakt van een paar die er toen zaten ben ik weer terug gegaan. Elroy die heeft zich nog een keer gewaagd aan het modderbad om daarbij een nieuwe olympische sport uit te vinden, hoe die heet weet ik niet meer, maar het kwam erop neer om een bal met modder gooien, en dan voor zorgen dat je zo lang mogelijk met de zelfde bal kon doorgooien. Je moet je tijd toch ergens aan verdoen haha. Rond 5 uur ging ik weer terug naar de varanen samen met jeroen want we wilden ze er allebei op hebben. Het was me daar toch een drukte ten eerste qua mensen, Theo stond er met z'n telelens erbovenop en Marielle was foto's aan het maken, en jammer genoeg waren we iets te laat want hij was al bezig met voeren. Er waren een stuk of 40 varanen bij elkaar echt gaaf om te zien. Heb er veel foto's van gemaakt. Ik wou een foto van een varaan die z'n tong uitstak, dat was een ramp want het gaat zo snel, maar gelukkig zijn er een paar wel aardig gelukt, dus dat is mooi meegenomen Toen we terugliepen kwamen we Leonie tegen die vertelde dat ze lekker aan het zwemmen was in de zee, totdat ze wat hoorde, zij kijken zag ze een makaak bij haar tas zitten, alle spullen lagen uit de tas en de makaak was bezig met haar zonnebrandolie, dus een mooie tandafdruk in haar zonnebrandolie, een mooie herinnering. Ik dacht zelf niet echt meer na bij die apen, ze waren er wel en je zag ze ook wel, maar je zag ze meestal dus zo bijzonder was het niet meer, maar als ze de kans krijgen pakken ze echt wel dingen van mensen, echt leuke dieren. Rond 7 uur gingen we weer eten en daarna, ik had m'n baileys koud gezet in het restaurant, moest nog gewoon 20 ringit betalen omdat ik zelf drank mee had maarjah kunnen we hebben, en dat lekker opgedronken. Ik heb zelfs nog 2 glaasjes weggegeven aan Jeroen, die vond het ook zo lekker. Maar de rest van de kleine fles was van mij. Natuurlijk was het ook weer tijd voor karaoke, er waren ineens ook andere mensen. 2 vrouwen uit Australie. 1 daarvan ging ook zingen, zo vals had ik het nog niet eerder gezien. Ze waren ook zo dronken als een tor misschien had dat er ook wel wat mee te maken. Ze ging zelfs op de grond liggen bij een liedje van whitney houston. Echt grappig. Een aantal van de groep, Rens, Karin, Guy, Leonie en ik hebben ook ons best weer gedaan, de rest van de groep zong niet mee. Er is zelfs 1 van de groep niet eens binnen geweest, beetje jammer, maarjah ieder z'n eigen keus. Nadat Leonie en ik dachten om lekker Britney Spears na te doen, stopten de versterkers halverwege het nummer. Het was nog maar kwart over 10. Dus we hebben gewoon drie kwartier gemist van het avondje karaoke, was een beetje jammer. Op de terugweg naar ons huisje ging Guy nog even de bootmensen nadoen met hun zaklamp om dieren te vinden. Natuurlijk vond hij bijna niks, maar toch wel heel veel krabben die hun holletje uitkwamen toch grappig om dat te zien.

Dag 26

Rond half 9 hadden we ons ontbijt want om 9 uur werden de varanen weer gevoerd en daar wilde ik bij zijn. Weer wat foto's gemaakt, en ik moet zeggen het werden er steeds minder van onze groep. Prima. Het was best leip want 1 van die varanen dacht kom ik ga eens bij hun kijken. Dus die kwam steeds naar ons toe, zodat we hem weg moesten jagen met een bezem en een hark. Dan zie je toch weer dat je niet in de dierentuin bent. Deze dag dacht ik ik wil bruin worden. Dus ik met goede moed ongeveer een anderhalf uur in de zee gelegen, beetje balletje overgooien wat me natuurlijk een sneetje opleverde, kunnen we hebben, en toen dacht ik ik ga lekker op de schommel. Dus ongeveer een uurtje een beetje geschommeld, ik steeds kijken ben ik al bruin maarjah dat werkt natuurlijk niet. Nog ff in een hangmat gelegen, maarjah ik hoefde geen zandvlooien dus niet te lang. Maar het bruin worden schoot niet op. Dus weer lekker gerelaxed op m'n veranda, af en toe binnen. Rond 5 uur weer op weg naar de varanen. Dit keer was ik er alleen, echt leuk die dieren. Ze kregen echt alles wat er over was van het eten, dus vissenkoppen, vlees, echt van alles. Het ging er ook weleens wild aan toe, maar dat kunnen we hebben. Elroy die was weer naar het modderbad geweest, lekker liggen en die was daarna in de zee aan het zwemmen, alles er weer vanaf spoelen. Rond 4 vroeg Guy of ik zin had om mee te gaan naar de pier, ik denk prima. Dus wij liepen erheen, gewoon lekker relaxen zaten Theo en Marielle er ook gezellig samen. Ook nog een kerel die uit Engeland kwam, die probeerde daar z'n internet te ontvangen. Toen heb ik echt mooie foto's gemaakt van de zonsondergang. Laten kwamen ook nog de 2 Australiers, Guy was met de ene een gesprek aan het volgen en ik met de andere, best grappig die mensen. Wij dachten eerst dat het misschien lesbi's waren maar dat bleek niet zo te zijn, waren ze best boos om haha. Rond kwart voor 7 dacht ik van shit nou moet ik opschieten, we zouden gaan bbq en dat begon om 7 uur, en ik wou me wel ff douchen. Dus ik snel onder de douche, en toen zag ik het was aan de bovenkant helemaal verbrand, toch nog een kleurtje gekregen jammer genoeg de verkeerde. Rond kwart over 7 was ik weer terug en toen gingen we lekker eten. We hadden met z'n allen bedacht om een fooi te geven aan Guy en dat hebben we toen dus ook maar ff gedaan. Na het eten was het weer tijd voor Karaoke, onze laatste normale avond. Dat moesten we natuurlijk eindigen met karaoke. Het was dus ook een dolle boel van schreeuwen en proberen goed te zingen. Na de karoake lekker slapen want de volgende dag zou het een drukke dag worden.

dag 27

Rond 8 uur hadden we ons ontbijt, en hadden we onze spullen ook al zo goed als ingepakt. Rond 9 uur vertrokken we, uitgezwaaid door zo ongeveer iedereen die er werkte, geeft toch altijd een goed gevoel. Op weg naar Kota Kinabalu, waar we nog een middag door zouden brengen. Bij de boot aangekomen moesten we nog met een klein boot de rivier over. Met al onze bagage op zo'n klein rot bootje. Bij uitstappen miste ik een opstapje in het bootje en jah hoor een mooi wondje op m'n hak, leuk zo'n herinnering, maarjah dat zijn we gewend. Daar aangekomen even wachten op de bus, het begon alweer te regenen en toen terug naar Kota Kinabalu. Onze grote bagage lieten we in het Beverly Hotel en toen zijn Elroy, ik en Guy naar de grootste shoppingmal van Borneo gegaan. We dachten dat is leuk. Het was ook best leuk, bekende merken, maar wel met de Nederlandse prijs, dus niet goedkoop shoppen, dus we waren zo uitgekeken. Wij weer terug naar Kota Kinabalu. Even in een outdoor winkel geweest, ik moest een flyback hebben voor m'n backpack en toen doorgelopen door allemaal straatjes, winkeltjes. Toen nog ff bij de Philipijnse markt geweest en nog ff bij de souvenirs dat was allemaal niet zoveel, dus zijn we weer terug gegaan richting hotel. Rond 4 uur waren we weer terug en hebben ons nog ff klaargemaakt voor de terugreis. Rond half 5 werden we opgehaald en rond 5 uur waren we op het vliegveld. Daar een beetje rondgedoold en niks gedaan en toen hadden we onze vlucht van 2.5 uur naar Kuala Lumpur. Daar aangekomen nog een beetje inkopen gedaan, onze laaste ringit's opgemaakt en toen hadden we rond 12 uur onze grote vlucht van 12 en een half uur naar Amsterdam.

Dag 28

Rond half 7 weer in het koude kikkerlandje, wat toen eigenlijk best lekker was. Het was mooi weer voor de verandering in Nederland.

Ik hoop dat jullie m'n reisverslag leuk vonden. En dank je voor alle reacties, altijd leuk om iets te horen van het thuisfront ook al zit je 15 uur vliegen ervandaan.

• 28 Mei 2010 - 17:10

Wendy:

Jeeej leuk ook nog de laatste dagen! Ik heb alles uitgeprint en bewaar jullie leuke verslagen!

xxxx

• 28 Mei 2010 - 17:12

Wendy:

Ik heb al 1300 foto's gezien :D Jullie hebben het echt super vet gehad! En er zitten echt prachtige foto's tussen.

Alweer helemaal gewend weer in nederland? Ook gewoon weer aan het werk?

tot snel
    xxxx