Dag 10 tot nu
Door: Suzanne, Elroy
Blijf op de hoogte en volg Suzanne
11 Mei 2010 | Maleisië, Kuala Lumpur
Op dag 10 zijn we erg vroeg vertrokken naar het Mulu park. We moesten eerst naar Miri vliegen en vanuit Miri verder naar Mulu. Daar aangekomen hebben we ons eerste geinstalleerd in een chalet. Zag er allemaal alweer mooi uit. Omdat we zo vroeg er waren rond een uurtje of 11 zijn we rond 1 uur vertrokken naar de eerste grotten. De longcave en de deercave. Het was eerst een stukje met de bus rijden om daarna aan te komen bij de trail die leide naar de long en de deer cave.
De long cave was een mooie grot waar gelukkig een aantal foto's gelukt zijn. Het was die dag alleen wel heel erg vochtig en in de grot was het behoorlijk koel dus wel ff wennen. Nadat we na een half uurtje uit de longcave waren zijn we verder gelopen naar de deercave. Daar had je 2 routes, de lady route en de normale route. Bij de lady route zag je een soort van beeldje idee ben ff de naam kwijt, maar de schaduw daarvan leek op een vrouw. Op de andere route kon je mooi de ingang van de deer cave fotograferen dat hebben we dus ook flink gedaan. Daar kwamen we ook een rotsformatie tegen en dat leek weer op een deer. Daarom ook de naam. Op tv had ik al een stukje gezien van de deer cave over de zwaluwen met hun vele nesten maar dat was nu niet te zien want dat zit veel te hoog. Wel zagen we een aantal vleermuizen zitten dat was wel mooi. Rond een uurtje of 5 kwamen we uit de grot. Toen waren er al veel mensen buiten want de vleermuizen waren al bezig om uit de grot te komen. We hebben miljoenen vleermuizen de grot uit zien komen. Wel allemaal kleintjes geen hele grote dat was wel jammer maarjah niks aan te doen. Na een tijdje hadden we dat ook wel gezien en zijn we weer teruggegaan naar onze chalets. Eerst teruglopen via de trail waar we toch wel bijzondere dieren hebben gezien, zoals mooie miljoenpoten, en rare insecten, op de foto's kunnen jullie dat als we thuis zijn allemaal bekijken. S'avonds hebben we lekker gegeten daar in het restaurant, ons avondeten ziet er dan ongeveer uit als rijst, stokjes, kip, vis en af en toe friet. En natuurlijk daarna een bakje thee. Er vlogen steeds een paar vleermuizen rond dus die hebben we geprobeerd te fotograferen wat dus echt rot is, en ook niet heel erg goed is gelukt, maar ze staan erop. Daarna zijn we weer op tijd naar ons bed gegaan.
Dag 11,
Zijn we weer op tijd ons bed uit gegaan om naar 2 andere grotten te gaan. De clearwatercave en de windcave. Sommige mensen die doen veel aan grotlopen en die mogen dan vanaf de windcave naar de clearwatercave zwemmen, dat mochten wij natuurlijk niet omdat dat best leip is. De windcave was een kleine grot wat ook wel mooi was. Toen we op weg waren naar de clearwatercave kwamen we ook mini pinnacles tegen was wel grappig om te zien. Toen we de clearwatercave uitwaren gingen we lekker zwemmen. Het schijnt als je water van de clearwatercave op je gezicht smeert dat je dan 10 jaar jonger lijkt, dus elroy en ik allebei 13 jaar gingen zwemmen haha. maar natuurlijk helpt het niet. We wouden eerste nog een flesje meenemen maarjah is niet nodig vonden we. Na het zwemmen zijn we weer teruggegaan naar de trail van de vorige dag. In het midden van de trail kwamen we de Canopywalk tegen. Dat is een wandeling op ongeveer 25 a 30 meter hoogte, waar je dus eigenlijk tussen de bomen liep en mooi naar de beneden kon kijken. De wandeling was ongeveer 400 meter, was mooi om te zien maar qua dieren hebben we alleen vlinders gezien. Wel hele grote dus dat is wel gaaf. Hebben we ook op de foto staan.
Nadat we de tocht hadden afgerond zijn we weer terug naar de chaletjes gegaan en hebben we rond een uurtje of 8 gegeten en zijn we vroeg naar ons bed gegaan.
Dag 12 begon rond een uurtje of 8. Toen gingen we ontbijten. Rond een uurtje of 9 werden we opgehaald. De grote bagage werd gevlogen naar Limbang. Wij moesten een tas meenemen want we gingen beginnen aan de head hunters trail. Het was eerst een stukje varen van ongeveer 1,5 uur. Daarna hebben we een lunch gegeten op de rivieroever om daarna een tocht te lopen van 8.8 km naar camp 5. Ondertussen niet veel dieren gezien, we waren alleen maar aan het lopen. Rond een uurtje of kwart over 2 kwamen we aan. Daar hebben we lekker gerelaxed op het mooie camp, waar de bedden voor geen meter liggen en je met z'n allen op een slaapzaal ligt, waar enge dieren voorkomen. Natuurlijk kon ik s'nachts niet slapen dus heb ik een boekje gelezen, toen kwam ik rare dieren tegen. Hele grote sprinkhanen en heb zelfs muizen zien lopen, heel lekker. De volgende dag zijn Elroy en nog een aantal mensen van de groep om half 7 begonnen met de pinnacles. Ik heb hem zelf niet gedaan omdat hij me te zwaar leek. Als je er wat over wil weten ask Elroy. Ik heb zelf een dagje gerelaxed, een beetje geslapen en gezwommen in de rivier. Rond 3 uur kwamen ze weer terug van de pinnacles. Toen hebben we rond een uurtje of half 5 noodles gegeten en rond een uurtje of 8 weer avond gegeten. Was wel lekker. Dat werd allemaal bereid door de gids die mee was (andy is zijn naam).
Dag 14 zijn we rond 7 uur begonnen met de wandeling naar de boten. De wandeling was rond de 11 km. Was best een pittige tocht maar natuurlijk heeft iedereen het overleefd. Rond een uurtje of 11 waren we bij de boten waar we nog een aantal uren mee gevaren hebben. Toen zijn we ook nog bij een longhous gestopt waar je wat drinken kon kopen. Ook zaten daar hanen in een klein hokje gepropt die worden gebruikt voor hanen gevechten. We hebben ook gezien hoe dragonfruit nou precies groeit is wel leuk om te zien. Toen zijn we weer in het bootje gegaan en hebben nog een rot eind gevaren, iedereen is toen ook verbrand. We zaten nu eindelijk wel relax in de longboten omdat ze tuinstoelen hadden afgesneden dus we hadden een rugleuning. Hadden we in de eerdere longboten niet. Rond een uurtje of 4 waren we bij de boten stalling en rond 5 uur in Limbang. Daar hebben we wat rondgelopen en lekker gegeten met de hele groep.
De volgende dag was het er weer vroeg uitgaan omdat we 2 keer met de boot moesten. De eerste keer vanaf limbang naar een taxfree eilandje waar we wat lekkere dingen konden kopen. Vanaf daar weer 3 uur en een kwartier naar Kota Kinabalu varen. Daar aangekomen in ons mooie hotel Beverly.
Dit is het verhaal een beetje tot nu toe. Van vandaag schrijf ik een andere keer. Heb zometeen de briefing.
Tot de volgende keer.
xXxXx Suzanne
11 Mei 2010 - 11:16
Peter:
Goed bezig Suus.
Dit keer niet je kop gestoten of op je bek gegaan :)
11 Mei 2010 - 11:49
Wendy:
Ik vind het zo leuk om jullie verhalen te lezen! Ik heb nu pauze van m'n werk en wist dat er vandaag een nieuw verhaal aan zat te komen. Dus ben snel in m'n pauze naar huis gegaan haha en ik heb mazzel het verslag stond er:D Weer erg leuk om te lezen! En ben echt erg benieuwd naar de foto's!
Nog heel veel plezier!
xxxxx -
11 Mei 2010 - 12:06
Anita:
Hoi het is weer een leuk verslag. Hoorde van Wendy dat er weer een was. Ik ben meteen gaan lezen. Groetjes aan Elroy. En heel veel plezier verder. Groetjes van Anita -
11 Mei 2010 - 12:28
Ilse:
Nou jullie komen idd helemaal afgetraind en slank terug :p. Heb je nog geen haatgevoelens tegen boten Suus?
Nou Elroy nu weet je wel waar je al het hardlopen voor hebt gedaan :D.
Nou op naar het volgende avontuur van jullie en denk eraan Elroy en Suus....zonnenbrand is 'The Keyword' van de trip
Dikke knuffel van Jut en Juul -
11 Mei 2010 - 12:55
Ismay:
Hoiii jongens!!
Weer zo'n leuk verhaal, erg leuk om te lezen wat jullie allemaal uitvoeren daar verwegistan! Kan niet wachten tot jullie terug zijn en we met zn allen een dia avondje houden :D
Heel veel plezier nog en tot snel! Geniet ervan!
xx -
11 Mei 2010 - 16:37
Rinske En Wietse:
Ook hier maar even op reageren , wat een belevenissen allemaal , Je maakt me nieuwsgierig naar al je foto's hoor! :D
Geniet er nog van , liefs ons -
14 Mei 2010 - 14:13
Marlies:
Hoi Andy en Suzanne,
Wij gaan eind deze zomer naar Maleisie en bij het lezen van een aantal reisverslagen kwamen we bij die van jullie terecht. Wij willen een soortgelijke route als jullie volgen in het Mulu park, maar wij vroegen ons af hoe jullie hebben geregeld dat jullie bagage werd overgevlogen naar Limbang. Zijn die boottochten een beetje te doen? En hoe hebben jullie deze geregeld?
Een fijne vakantie verder!
Groet Niels en Marlies
(marlies_emmelot@hotmail.com).